Korte biografie

Thomas ErnstThomas Ernst is professor Moderne Duitstalige letterkunde aan de Universiteit Antwerpen. Daarnaast is hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en houdt hij een venia legendi voor ‘Germanistische Medienkulturwissenschaft’ aan de Universität Duisburg-Essen.

In zijn onderzoek focust hij op de constructie van identiteiten, Duitsland- en Europabeelden, meertaligheid en transculturele ruimtes in de Duitstalige literatuur; experimentele en subversieve Duitstalige literaturen in de 20ste en 21ste eeuw; de digitale mediatransformatie en haar culturele effecten (literatuur en social media; auteursrechten; digitaal publiceren). Hij heeft de boeken “Popliteratur” (2001/2005), “Literatur und Subversion” (2013) en talrijke papers in internationale tijdschriften en boekreeksen met peer-review gepubliceerd en bereidt momenteel een boek over literatuur en sociale media voor.

Ernst heeft al met en voor instituties als de DFG, FWO, FNR en de Alexander-von-Humboldt-stichting als onderzoeker, organisator of referee gewerkt, hij werd opgenomen in de Global Young Faculty III (2013-2015) en is vertrouwensdocent van de Hans-Böckler-stichting (sinds 2016). Hij is als onderzoeker verbonden aan het Instituut voor Joodse Studies aan de Universiteit Antwerpen en aan het Antwerp Centre for Digital Humanities and Literary Criticism (ACDC), lid van de Amsterdam School of Cultural Analysis, geaffilieerd lid van het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur (Brussel/Gent) en het Netzwerk Leseforschung (Duitsland) en mede-oprichter van de DHd-werkgroep Digitaal publiceren.

CV

Downloads van teksten en presentaties in het Nederlands

Literariteit als muur. De kracht van de taal en de afwezigheid van distincties in Reinhard Jirgls roman ‘Die atlantische Mauer’ (). In: Armada. Tijdschrift voor wereldliteratuur (=Themenheft: Twintig jaar Duitse literatuur – 1990-2010). 16. Jg., Heft 58 (2010), S. 22-29.

Popliteratuur. In: Anke Gilleir/Bart Philipsen (Hg.): Duitstalige literatuur na 1945. Deel 2: Duitsland na 1989, Oostenrijk en Zwitserland. Paris; Leuven 2006, S. 65-86.

Interviews op Radio Klara over het Ruhrgebied:

Het interview rond  Begeesterende plekken en boeken in het Ruhrgebied. Natalie Sterckx op Radio Klara in gesprek met Thomas Ernst (programma De kunstkaravaan, 24 juli 2010, 8:11 Min., 5,7 MB)

Het interview rond  Het Ruhrgebied in de literatuur. Heidi Lenaerts op Radio Klara in gesprek met Thomas Ernst (programma Babel, 24 juni 2010, 7:30 Min., 6,2 MB)

Links

Beitrag teilen

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.